Circulariteit in de operatiekamer

Een operatie in een ziekenhuis levert gemiddeld acht tot twaalf kilogram afval op. Joost van der Sijp, Lector Oncologische Zorg bij De Haagse Hogeschool, wil de zorg in Nederland circulair maken. “Er wordt heel wat weggegooid in de operatiekamer. Er is heel veel verspilling.”

Berg afval 

Als oncologisch chirurg bij Haaglanden Medisch Centrum (HMC) ziet lector Van der Sijp het met eigen ogen. “Op jaarbasis wordt er in de operatiekamer een hele berg afval weggegooid. De zorg in Nederland is verantwoordelijk voor maar liefst 5 procent van de CO2-uitstoot in Nederland.” 

Doodzonde 

Het afval dat in de operatiekamer wordt weggegooid bestaat voornamelijk uit hoogwaardige grondstoffen voor eenmalig gebruik. Een gemiddeld tot groot ziekenhuis gooit jaarlijks al 40.000 wegwerpinstrumenten in de prullenbak. “Doodzonde”, aldus Van der Sijp. “We werken veel met grondstoffen die niet onuitputtelijk zijn. Het is van groot maatschappelijk belang de zorg in Nederland circulair te maken.” 

Mondkapjes 

Volgens Van der Sijp is de circulaire noodzaak nog meer aan het licht gekomen tijdens de uitbraak van het COVID-19 virus. “De coronacrisis heeft ons laten inzien dat we niet afhankelijk willen zijn van andere landen om aan bepaalde materialen te komen. Als we het afval zelf kunnen recyclen, dan houden we de materialen ook hier in omloop. Daarnaast is er vanwege het tekort aan mondkapjes een noodzaak ontstaan om te recyclen.” 

Meer bewustwording 

Daarnaast ontstaat er volgens Van der Sijp vanuit de ziekenhuizen steeds meer bewustwording over afval. “De media, maar ook de politiek heeft het onderwerp hoog op de agenda staan waardoor het veel aan het licht komt. Steeds meer bedrijven en dus ook ziekenhuizen moeten hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen, omdat ze daar simpelweg niet meer onderuit kunnen.” 

Eigen bedrijf 

Van der Sijp besloot de handen uit de mouwen te steken en richtte het bedrijf Greencycl op. “We willen in kaart brengen welke afvalstoffen er precies uit de operatiekamer komen en wat we daarvan kunnen recyclen.” Voor het logistieke deel werkt het bedrijf van Van der Sijp samen met afvalverwerker Renewi. Op dit moment loopt er een pilot om het materiaal polypropyleen om te laten smelten tot een bruikbare grondstof voor de industrie. Maar de doelstelling op de lange termijn is om de gerecyclede producten weer in het ziekenhuis te gebruiken. “Zo worden we echt circulair.” 

Studenten betrekken 

Van der Sijp wil bij het initiatief expliciet studenten betrekken. “Ik voel mij maatschappelijk verantwoordelijk om studenten te leren zo zorgvuldig mogelijk te werken met afvalproducten. Wanneer aankomende artsen en verpleegkundigen zich bewust zijn wat er in de zorg speelt qua verspilling en wat je eraan kunt doen, zullen zij dit uitdragen in hun latere carrière.” 

Steentje bijdragen 

Inmiddels werken studenten aan de TU Delft en de Utrechtse Hogeschool mee aan het initiatief. Ook studenten van De Haagse Hogeschool kunnen meewerken aan projecten. Zo wordt er al gekeken hoe studenten Industrieel Product Ontwerpen en studenten HBO-V hun steentje kunnen bijdragen. Van der Sijp: “Heb je als student interesse of een goed idee? Meld je dan aan!”

GOTO ORIGINAL ARTICLE